Liten ordlista om maskintermer

Eftersom att det inte bara är sjöbjörnar som tittar in på den här sidan så tänkte jag att vissa termer kanske behöver en förklaring. Det här dokumentet kommer att uppdateras allt eftersom.

 

Bunker = Bränsle som skall användas. Främst HFO och MDO.

Casing = Bygget runt avgasrören. Ofta hittar man ångpanna och avgaspannorna här oxå. Generellt sett så finns det lejdare hela vägen nerifrån maskin och upp i casingen. Med lysrör.

DB = DubbelBotten. Precis som det låter. Ett utrymme mellan bordläggningen och innanmätet på fartyget. Oftast inehållande tankar av olika slag. På tankfartyg så måste man ha dubbelbotten runt alla tankar. Man skall alltså kunna ha hål i båten utan att tanken skadas.

Dutymäss = Mäss som man får ha arbetskläder på sig i. Även kallad smutsmäss.

Gråvatten = Allt vatten som kommer ifrån duschar och handfat och liknande. Brukar vara gråaktigt, lite grumligt sådär.

Göteborgare = Ett stekt ägg och en stekt skiva falukorv på ett stekt formbröd. Niiice frukost.

Halvfemma = När man smiter från arbetet lite tidigare och sätter sig vid poolen och tar en pilsner.

Helsingborgspackning = Tänk att du har två rör som skall kopplas samman med en fläns. För att det inte skall läcka så brukar man sätta en packning, oftast i nått pappmaterial, mellan flänsarna. När packningen börjar bli gammal så kan det hända att den börjar att läcka, och om man då hänger eller ställer en hink under skarven för att samla upp det som läcker, så har du fixat en Helsingborgspackning.

HFO = Förkortning för Heavy Fuel Oil. Den sämsta brännbara skit du någonsin får ut ur rafinadereringsprocessen. Vid rumstemperatur kan man gå på det. Trodde att ketchup, blod och rödvin ger svåra fläckar? Prova lite HFO så får ni se. Räknas, om jag inte är ute och cyklar som en Diesel-produkt. Finns i ett gäng olika kvalitéer.

Kvart-i-femma = En variant på halvfemman där man går till en motormans hytt istället.

LO = Förkortning för Lubricating Oil, även kallad smörjolja (SMO)

MDO = Marine Diesel Oil. Mer eller mindre basic Diesel.

Sepp = Maskin som separerar två ej blandbara vätskor från varandra. Används till att rena brännoljan innan man använder den, och LO för att kunna använda den längre.

Sludge = Det som renas från seppen hamnar oftast här. Egentligen kan man nog säga att det är allt oljeavfall från maskinrummet. I vissa fall avvattnas den så att det är så lite fritt vatten i den som möjligt. Antingen eldas sludgen upp i en speciell ugn som klarar höga temperaturer, arbetstemp bör vara över 750°c har jag för mig, eller så betalar redaren för att den skall pumpas iland när man är i hamn. Kan även hos vissa mindre nogräknade bunkerleverantörer blandas i din bunker.

Svartvatten = Kiss och Bajs. Från holkarna. Samlas upp, behandlas och pumpas sedan överbord. 

Tabletops = Generellt sett en teoretisk genomgång av något som alla på båten bör känna till. Som hur man agerar om man blir bordad av pirater.

Tvärstyckare = Slang för en motor vars storlek hindrar den från att byggas på ”vanligt” sätt. Generellt sett tre-fyra våningar hög, cylinderdiameter mellan 40cm-120cm, slaglängd ca 250cm.

Utströmmare = En ventil som släpper ut avgaserna ut cylindern.

Överhala = Generellt sett så överhalar man utrusning innan den går sönder. Man byter slitagedelar så som o-ringar, kullager, packningar etc. Självklart så kan man överhala utrustning som har gått sönder.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 svar to “Liten ordlista om maskintermer”

  1. Livet ombord « Hjeltman’s hangout. Says:

    […] Hjeltman’s hangout. Seså! Upp och hoppa. « Liten ordlista om maskintermer […]

  2. mamman Says:

    det är bara att börja plugga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: