Moddad nyckel!

Som ni vet så är det ju förbannat modernt att hålla på att modda saker. Det mest kan göras om till det bättre eller till det sämre. Snyggare eller förbättra prestanda. För många år sedan så hörde jag talas om någon som slipade av lacken på sin cykel för att han sparade ca 200g vikt. Folk gör om sina bilar, motorcyklar, sig själva och gud vet allt. För oss som jobbar i maskin på en båt så innebär det nästan dagligen att man måste vara lite innovativ modda saker. Oftast för att få skiten att fungera. Men ibland så kan det även vara av estetiska skäl.

Bacho 31. Även kallad ”Haj” eller ”Hajnyckel” på grund av käkarna i dess bakkant. Förmodligen det mest förekommande verktyget i ett maskinrum. ALLA har minst en. För övrigt är det mer eller mindre det enda verktyg som är personligt, och följer med ägaren från båt till båt. Du kan inte låna en Haj av någon, utan att fråga, och tro att du lever för att se morgon dag. Hajen är helt enkelt bland det heligaste av verktyg, och mycket, mycket personlig.

Idag har dagen gått i moddarens tecken. Orginal så är käkvidden på hajen 33mm. Numer så har undertecknads haj 36mm käkvidd. Med stop! Vad man gör är att man tar ut den rörliga käken och sågar upp en skåra till så man kan öppna köken hur mycket som helst. Normalt sett så om man bara sågar upp en skåra till så finns det inget stopp, utan käken kommer att ramla ut. Men om man svetsar på lite material, filar som en dåre ett par timmar, provar, filar lite till och svär ett par gånger så kommer man tillslut att ha en nyckel med 36mm gap. Motorman ombord lackade om sina två hajar samt filade ner den gjutna texten i handtaget. Jag funderar på om jag skall ta och borra ur lite material i handtaget för att lätta hajen lite, så att den inte hänger lika mycket i backfickan på overallen. För övrigt borde jag förstärka bakfickan i overallen eftersom att det redan har gått hål efter hajen. Framöver skall det komma upp lite mer bilder på moddade hajar. Vi lyckade dessutom bygga en tryckluftsdriven flaskraket. Av misstag. Meningen var att flaskan skulle smälla, men det blev ett mordvapen istället.

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “Moddad nyckel!”

  1. Palten Says:

    Hmm varför inte bara skaffa en ny bacho nyckel, har för mig att de nya har viden 36, i stället för att förstöra fint fungerande verktyg?

  2. hjeltman Says:

    Jag har hört från säkra källor att dom nya nycklarna inte är tillförlitliga. Dom gamla ligger bättre i handen, framförallt om den är moddad, så klart. Man skulle kunna likna det med en Hummer. Orginal Hummern , även kallad H1, som USA’s militär använder är en robust arbetsmaskin som skall klara allt. Efterföljarna H2 och H3 har man tagit en skitplattform och slängt på ännu mera skit. Ser bra ut, men fungerar inte till det den var tänkt till från början. Det har helt enkelt blivit design utan funktion. Du vet ju att jag gillar design, men när det gäller en pryl så måste den även ha en god funktion. Om det inte är en prydnad då. Sedan så förstör man inte verktyget, man trimmar det. Förbättrar funktion och prestanda. Inte försämrar. Bilder kommer så småningom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: